Nätter i Reykjavik

Det här är en prequel till de andra deckarna med Erlendur Sveinson som huvudperson. Han har nyss tagit poliseexamen och jobbar i Reykjavik. Han jobbar ständiga nätter och våld, brott och misär blir en del av hans vardag.

Under samma helg försvinner en gift kvinnan i 30 -års åldern spårlöst och en uteliggare hittas drunknad i en damm. Erlendur kände till uteliggaren som hette Hannibal och kan inte släppa fallet. Han börjar att utföra en egen utredning och rör sig i Reykjaviks undre värld. Han träffar många tragiska människoöden och visar  redan här mer empati och förståelse än de andra polisaspirnterna. Erlendur är en av mina favoriter.

Det slutar ju så klart med att Erlendur löser både fallet med den försvunna kvinnan och vad som hände med uteliggaren Hannibal. Det är lite roligt att få veta lite mer om Erlendur var i början av sin poliskarriär och hur han och Halldóra blev tillsammans.

Men boken var faktisk väldigt segdragen. Det var samma händelser igen och igen. Jag gav boken 3 stjärnor på Goodreads, men om det funnits halvstjärnor så hade den fått 2,5. Den var så pass intressant att jag ville veta hur den slutade men inte mycket mer. Jag kommer att ge Den som glömmer en chans också. Den utspelar sig visst 1979, samma år som jag föddes.

Jag lyssnade på 1/3 av boken via Storytel och läste resten. Pocketen innehöll ju bara 262 sidor.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *