Livbåten

IMG_6715[1]

1914 förliser  oceanångaren Empress Alexandra. Efter att ha lämnat övriga passagerare att drunkna trängs 39 personer i en livbåt som är byggd att bära häften.
Till synes ofrivilligt  dras den unga Grace  med i en ödesdiger maktkamp, som blottar människans lägsta drifter. För att hon ska överleva måste andra  sätta livet till.

En mycket välskriven och sjukt obehaglig bok. Det är fruktansvärt när det beskrivs hur fartyget sjunker och människor försöker ta sig i livbåtarna men blir bortmotade. Från början ser alla i livbåten besättningsmannen Mr Hardie som sin räddare. Men det ändras när flera dagar gått utan att de blivit räddade. Vet omvärlden att fartyget sjunkit? Dessutom närmar sig en storm och båten tar in vatten på grund av alldeles för många passagerare. Hardie anser att de måste bli av med en massa barlast. Men vilka ska offras? Hur bestämmer man det?

Boken växlar mellan att handla om tiden i livbåten tills de undsätts och om rättegången då Grace och två andra kvinnor står åtalade för mord. Grace advokater har bett henne skriva en dagbok om sin tid i livbåten. Från början målas Grace upp som att vara ett offer, men är det verkligen så enkelt..

Riktigt välskriven och mycket obehaglig bok. Tack till Bookmark förlag för rec.exet.

4 thoughts on “Livbåten

  1. […] Livbåten – Charlotte Rogan 27/4-1/5  269s (rec.ex Bookmark) […]

  2. Lena skriver:

    Den här verkar intressant.

  3. […] Livbåten – Charlotte Rogan […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *